Östeuropaguiden   Ryssland Ukraina   sök om kontakt sitemap

Reseguide Ukraina

Grottklostret

Portkyrkan och Den heliga porten
Portkyrkan och Den heliga porten

Grottklostret eller Kyievo-Pechers’ka lavra (ukr: Києво-Печерська лавра) är kanske Kievs mest kända sevärdighet och är med på UNESCO:s världsarvslista. Klostret uppkom redan 1051 och är idag högkvarteret för den ukrainska ortodoxa kyrkan. Idag är området uppdelat i det övre och det nedre klostret.

Det sägs att klostret bildades då St. Antonios av Kiev - en grekisk munk som reste till Kiev efter dess kristnande - bosatte sig i en grotta. Han samlade anhängare runt sig, och anhängarna byggde ut grottan och byggde andra grottor vilka tillsammans utgjorde grunden för klostret. Efter hand kom vanliga kyrkor och byggnader att uppföras i anslutning till klostret, dessa är också intressanta att beskåda och inte minst klocktornet från 1700-talet som sträcker sig 96,5 m över marken och därigenom blir en av de högsta ortodoxa byggnaderna i världen.

Över ingången till det övre klostret ligger den så kallade Portkyrkan över Den heliga porten som utgör ingången till klostret. Denna kyrka byggdes redan år 1106 men har byggts om och restaurerats många gånger under åren.

Observera att det finns två ingångar till komplexet. Den första om man kommer längs gatan från närmaste metron som är Arsenal'na leder till det övre klostret som består av kyrkor och andre sevärdigheter ovan jord. Längre ner på gatan är ingången till det nedre klostret där ingången till själva grottorna ligger, denna del av klostret är befriat från inträde.

Själva grottorna är alltså gratis och besöka men kvinnor måste ha med sig någonting att täcka huvudet med, det är också förväntat att man ska köpa ett vaxljus att ta med sig in i tunnlarna. Grottsystemet består av två delar, de nära och de fjärran grottorna, och man går in på två separata ställen. De nära grottorna är lite nyare än de fjärran och anlades år 1057. Väggarna i grottorna är prydda med vackra ikoner och upplevelsen är i sanning unik. Ingången till grottorna ligger i Bebådelsekyrkan respektive Annozachatiyevskayakyrkan inne på de lägre klosterområdet.

Länkar