Östeuropaguiden   Ryssland Ukraina   sök om kontakt sitemap

Reseguide Ukraina

Statyn Moderlandet och Museet över det stora fosterländska kriget


Statyn Moderlandet

Statyn Moderlandet (ukr: Родина-Мать) har blivit ett landmärke i Kiev där den står på sin piedestal 102 meter över marken på Dneprs strand. I piedestalen som utgör statyns fot inryms idag ett museum över andra världskriget, eller som det egentligen heter: Nationella museet över det stora fosterländska krigets historia 1941-1945 (ukr: Національний музей історії Великої Вітчизняної Війни 1941-1945 років). Statyn och museet är beläget på adressen Sichnevoho Povstannya 44.


Några av statyerna i parken framför museumet

Museet är ett av Ukrainas största och har otaliga utställningsföremål från andra väldskriget. Föremålen är arrangerade i mycket talande uppställningar vilket gör att man får stor behållning av museet trots den sparsamma engelska skyltningen vare sig man väljer att gå på en engelsktalande guidning eller ej. Man får följa med Kiev först under invasionen, ockupationen och slutligen befrielsen.

I det runda rummet precis under statyn står namnen på tusentals soldater och arbetare som tillförärats titeln "Sovjetunionens hjälte" eller "Hjälte av det socialistiska arbetet" inristade i marmor.


Stridsvagnar från utställningen över
krig i andra länder

I parken runt museet finns fler monument. Bland annat "ärans eld", som alltid brinner, samt flera stora statyer som illustrerar försvaret av Kiev. I parken finns också ett antal sovjetiska stridsfordon utställda till beskådning.

En separat utställning i ett eget hus över Sovjetunionens andra krig finns också i parken. Denna utställning är betydligt mindre men är fortfarande sevärd för den intresserade.

Länkar