Östeuropaguiden   Ryssland Ukraina   sök om kontakt sitemap

Reseguide Ukraina

Souvenirer och annat att köpa i Ukraina

Idag finns allting som man kan köpa någon annanstans att köpa även i Ukraina. Centrala Kiev erbjuder lyxiga affärer med kända märken samtidigt som man på turistmarknaderna kan hitta alla tänkbara souvenirer ofta med kyrklig eller sovjetisk anknytning. Även den vanliga Ukrainska småstaden erbjuder det mesta man kan vilja köpa.

Vad man köper i Ukraina beror alltså helt på vad man har för målsättning. Dock så finns det vissa Ukrainska specialiteter och unika föremål som kan vara roligt att prova när man är på plats.

Till de ätbara saker man bör testa i Ukraina hör den så kallade Kievtårtan (ukr: торт Київський). Tårtan görs med kexliknande botten och hasselnöts- och karamellfyllning och kommer i en dekorativ förpackning. Hit hör naturligtvis också vodka (ukr: горілка, horilka) som finns i en mängd olika tappningar och med olika smaksättning. Ett av de finaste märkerna är Hetman. Det tillverkas mycket vodka hemma hos folk, så kallad samohon (ukr: самогон). Undvik att köpa eller dricka denna om den inte bjuds till dig på restaurang eller i någons hem. Den som finns till salu på marknader och liknande saknar kontroll och kan vara farlig.

Vad gäller souvenirer så är sovjetnostalgiska föremål troligen de mest förekommande. Allt från tröjor med Lenin till gamla medaljer och militaria. Replikor av ikoner och bilder av kyrkor är också omtyckta souvenirer. Även föremål med inspiration från de gamla Ukraina förekommer, tex. en klubba som symboliserar makt och som säljs i nästan alla souvenirstånd.

En viktig sak att komma ihåg är att det inte är tillåtet att föra ut antika konstföremål, såsom äkta ikoner, men också ovanliga autentiska sovjetiska medaljer och annat som är av stort historiskt värde ur landet. Köp inte föremål om du är osäker på om de får föras ut eller ej.

Länkar