Östeuropaguiden   Ryssland Ukraina   sök om kontakt sitemap

Reseguide Ukraina

Kiev


Vy över floden Dnepr

Kiev (ukr: Київ) är Ukrainas huvudstad och har ungefär 3 miljoner invånare. Staden ligger i norra Ukraina invid floden Dnepr (ukr: Дніпро, Dnipro) som delar staden i två delar.

Historia

Kiev är en mycket gammal stad och grundades troligen så tidigt som på 400-talet. Kiev utvecklades till ett av de ledande centrum för handel I östra Europa och var den viktigaste staden i det första slaviska riket.

1240 Förstördes staden helt av en mongolisk invasion och det tåg åtskilliga hundra år innan Kiev hade hämtat sig till närheten av sin forna makt. 1482 Invaderades staden sedan igen av mongoler och Kiev blev åter igen fråntaget sin storhet för lång tid framåt.


Bostadshus i centrala Kiev

Kiev var på 1900-talet en viktig skådeplats för den sovjetiska revolutionen, och även om Charkiv (ukr: Харків) 1921 blev huvudstad i Ukrainska SSR återtog Kiev titeln 1934. Den turbulenta historien slutar inte där, Kiev var tillika en av de viktigare skådeplatserna för andra världskrigets härjningar och staden intogs inledningsvis av Tyskarna men befriades sedan efter blodiga slag av röda armén. Staden återhämtade sig emellertid snabbt och var Sovjetunionens tredje största stad fram till unionens fall. Under 1980-talet utstod Kiev ytterligare en prövning när en av reaktorerna vid Tjernobyls kärnkraftverk, som endast ligger några få mil från Kiev, exploderade.

Idag så är Kiev alltjämt ett av Östeuropas kulturella och finansiella centrum och har bland annat ett välkänt universitet.

Nöjen och sevärdheter


St Mikaels katedral

Det kanske mest utmärkande med Kiev är de många parkerna och folklivet i dessa. Längs Dneprs stränder och på stadens öar i ligger vidsträckta parker som förutom att erbjuda svalkande skugga och vacker utsikt över floden också många gånger fungerar som en social träffpunkt där man sitter och tar någonting att dricka vid ett kafé eller spelar schack.

Annars är kyrkorna kanske Kievs största turistattraktion och man kan njuta av de lökformade kupolerna nästan vart man än är i staden. Till de mera kända kyrkorna och katedralerna hör St. Andreaskyrkan, St. Sofia-katedralen och St. Mikaels guldkupolförsedda katedral. Kiev hyser också ett berömt grottkloster från 1000-talet som hör till de mera säregna upplevelserna.

Kiev erbjuder också många trendiga affärer och nattliv, inte minst längs huvudgatan Chresjtjatyk.

Många intressanta museum och historiska minnesmärken väntar också Kievs besökare tillsammans med marknader och dessutom badstränder i parken Hidropark på ön Venetsianskyi.

Länkar