Östeuropaguiden   Ryssland Ukraina   sök om kontakt sitemap

Reseguide Ukraina

Att ta sig runt i Kiev

Metro

För att förflytta sig runt staden är metron (ukr: метро) den oöverträffade förstahandsmetoden. Metron går ofta och är väldigt billig (70 öre, juli 2007). Man köper en polett i kassan och släpper sedan ner denna i spärren för att kunna passera. Metron kan dock bli ganska full vid rusningstid så om det går bör man planera sin dag så att man inte reser under dessa tider.

Metron bjuder inte bara på snabb transport utan den har också vackra stationer som kan vara värda att besöka. Idag är metron uppdelad på tre linjer, den röda, den gröna och den blå. En fjärde gul linje är under uppbyggnad. Den röda linjen är den äldsta och har därför de mest påkostade och vackra stationerna.

Kievs bergbana

En av Kievs mera exotiska transportmedel är bergbanan (ukr: Київський фунікулер, transkriberat: Kyivs’kyi funikuler) som förbinder den övre äldre delen av Kiev med det lägre liggande handelsdistriktet Podil (ukr: Поділ). Att åka med bergbanan är precis som de andra stadsägda transporterna mycket billigt. Bergbanan öppnade redan 1905 och har sedan dess erbjudit sina resenärer en vacker utsikt. Banan har två vagnar, en märkt med П och en märkt med Λ, för höger och vänster spår.

Bussar, spårvagn och taxi

Det går naturligtvis också bussar och om man hittar en hållplats för den buss man önskar åka med är det bara att vänta tills den kommer och sedan stiga på. Man ska dock inte räkna med att de följer tidtabellen. De flesta linjer trafikeras både av officiella bussar samt av små privata bussar, så kallade Marshrutka (ukr: маршрутне таксі). På de officiella bussarna kliver man på och betalar oftast till en konduktör medan de små privata bussarna normalt fungerar så att man får skicka pengar fram till föraren. På de privata bussarna kan man oftast för en liten slant be föraren att stanna även om det inte är en hållplats vilket kan vara smidigt. Spårvagnar trafikerar vissa sträcker och fungerar ungefär som de officiella bussarna.

Man kan även åka taxi för ett relativt rimligt pris. Se dock till att du åker med en officiell taxi och kom alltid överens om priset i förväg.

Medan man tar chansen att åka med någon av Kievs spårvagnar kan man också ta en stund och tänka på att Kiev var den tredje första staden i världen att skaffa elektriska spårvagnar och sedan 1892 har dessa trafikerat stadens gator.

Elektrichka

Elektrichka (ukr: електричка) är benämningen på medeldistanståg som tar sina passagerare ut från Kiev till förorterna samt närliggande städer. Tågen är ofta överfulla vid rusningstiderna, men utgör ett snabbt men något obekvämt sätt att transportera sig om man behöver komma längre bort från stadskärnan än vad metrolinjerna går. Fem olika elektrichka-linjer går ut från Kiev i olika riktningar.

Länkar