Östeuropaguiden   Ryssland Ukraina   sök om kontakt sitemap

Reseguide Ukraina

Självständighetstorget

Självständighetstorget
Självständighetstorget sett från självständighetsmonumentet

Självständighetstorget (ukr:Майдан Незалежності, Majdan Nezalezjnosti) är Kievs huvudtorg och det största torget i staden. Det ligger på huvudgatan Chresjtjatyk. Torget är idag kanske mest känt för bilderna från den orangea revolutionen då tusentals människor samlades här.

En historia med många namn

Platsen där torget ligger var obebyggd fram till 1700-talet då stadens murar drogs igenom här. Inte förrän på 1830-talet byggdes hus invid denna plats. I samband med det uppkom ett torg som först hette Chresjtjatyktorget. 1876 byggdes Kievs stadsduma (stadsparlament) här och torget bytte namn till Dumatorget. Under sovjettiden kallades torget först för Hemlandstorget och sedan Kalinintorget. En stor ombyggnad av torget skedde i samband med byggandet av en metrostation vid torget och efter det, 1977, byttes torget namn till Oktoberrevolutionstorget. När Ukraina blev självständigt ändrades namnet till det nuvarande namnet Självständighetstorget.

Självständighetsmonumentet
Självständighetsmonumentet

Sevärdheter

Idag finns det en stor underjordisk galleria - faktiskt stadens största - under torget och ovan jord finns ett antal spännande saker att titta på. Den mest iögonfallande är självständighetsmonumentet som utgörs av en vit och guldfärgad pelare med ärkeängeln Mikael på toppen. Bakom självständighetsmonumentet står det gigantiska hotell Ukraina och utgör en speciell kontrast. Bredvid pelaren finns ett monumet för att hedra Kievs mytiska grundrare Kyi, Lybid, Schek och Khoryv (ukr: Кий, Либідь, Щек, Хорив).

Vid torget ligger också den ukrainska postens huvudpostkontoret och på en av pelarna utanför har en bit av den orangea graffitin från den orangea revolutionen sparats som ett minnesmärke.

Länkar