Östeuropaguiden   Ryssland Ukraina   sök om kontakt sitemap

Reseguide Ryssland

Bronsryttaren

Bronsryttaren
Bronsryttaren

Bronsryttaren (ry: Медный всадник) är en staty föreställande Peter den store, placerad på Dekabristtorget mittemellan floden Neva och Isakskatedralen. Statyn är vida känd och får idag ofta symbolisera Sankt Petersburg.

Statyn

Statyn består av två skilda delar. Underst en piedestal bestående av ett stort block röd granit, "blixtstenen" (ry: камень-гром), formad som en klippa. På klippen står en kopparstaty, som avbildar Peter den store ridande på en häst. Hästen är i färd med att trampa ned en orm, en symbol för motståndarna till Peters reformer.

Historia

Statyn konstruerades efter order från Katarina den stora och bär inskriptionen "Från Katarina den andra till Peter den första, 1782" på såväl ryska som latin.

Bronsryttaren
Bronsryttaren med Admiraliteten i bakgrunden

Som skulptör valdes fransmannen Étienne Maurice Falconet som anlände till Sankt Petersburg 1766. Själva konstruktionen tog 12 år och pågick mellan 1770 och 1782. I augusti 1782 kunde statyn avtäckas under en ceremoni, där Falconet emellertid inte närvarade på grund av en dispyt med Katarina.

Dikten Bronsryttaren

Bronsryttaren är också namnet på en dikt av Aleksander Pusjkin som handlar just om statyn och har gett statyn det namn den är känd under.

Dikten skrevs 1833 och anses vara ett av de viktigaste verket inom rysk litteratur. Genom en vanlig människa, Jevgenij, berättar dikten om Sankt Petersburg, om Peter den store. I slutet av dikten blir Jevgenij rädd för statyn, som då får liv och störtar efter honom. Jevgenij återfinns sedan drunknad.

I inledningen till dikten står Peter den store invid Neva, i färd med att grunda Sankt Petersburg:

Han tänkte så:
Just härifrån skall svensken hotas,
Här skall vi bygga upp en stad
Som trotsar denne sturske granne.
Här har naturen oss beskärt
att ända fram till havet nå
och öppna fönstret mot Europa.
Länkar