Östeuropaguiden   Ryssland Ukraina   sök om kontakt sitemap

Reseguide Ryssland

Sankt Petersburg

Sankt Petersburg (1703 - 1914; 1991 -), Leningrad (1924 - 1991) och Petrograd (1914-1924) är alla namn på samma stad. Staden som grundades 1703 av Peter den store och byggdes med inspiration från bl.a. Venedig. Det är troligen den till utseende och kultur mest europeiska av de ryska städerna ses ofta som en andra huvudstad i Ryssland - något som kanske också kommer från det faktum att St Petersburg också var huvudstad i det ryska imperiet fram till 1918.


Kanalen Gribojedova och i bakgrunden
Uppståndelsekyrkan
Sankt Petersburg ligger i Leningradregionen i nordvästra Ryssland, vid floden Nevas utlopp i Finska viken. Av städer i världen med över en miljon invånare än St Petersburg, med sina fem miljoner invånare, den nordligaste. De talrika floderna, kanalerna och broarna gör staden mycket vacker.

I Sankt Petersburg finns också det vackra Vinterpalatset och Eremitaget, tsarsens tidigare boplats, som efter revolutionen gjordes om till ett av världens främsta konstmuseum. Framför Vinterpalatset och Eremitaget ligger det mäktiga Palatstorget som utgör början på huvudgatan Nevskij Prospekt. På Nevskij Prospekt är det alltid fullt av liv och rörelse och längs den 4,5 km långa gatan trängs affärer, caféer och restauranger med uteliv och små salustånd för piroger och glass.

Länkar