Östeuropaguiden   Ryssland Ukraina   sök om kontakt sitemap

Reseguide Ryssland

Isakskatedralen

Isakskatedralen
Isakskatedralen

Isakskatedralen (ry: Исаакиевский собор) är med sina 101,5 meters höjd den största katedralen i St Petersburg. Katedralen är tillägnad Peter den stores skyddshelgon, Sankt Isak av Dalmatia.

Historia

Isakskatedralen är faktiskt inte den första kyrkan i området. Redan 1706 togs initivativ för byggandet av en kyrka utanför Admiralitetsvarvet. Bakgrunden var att de över 10 000 arbetande på Admiralitetsvarvet saknade en kyrka på nära avstånd. En träkyrka under namnet Isakskyrkan stod klar redan 1707.

Tio år senare, 1717, påbörjades bygget av en ny kyrka på den plats där Bronsryttaren idag står. Peter den store placerade själv den första stenen i kyrkans grund den 6 augusti 1717. Men inte heller denna kyrka blev särskilt långvarig då platsen var minst sagt olyckligt vald. Närheten till vattnet i floden Neva påverkade och skadade grundfundamentet, och sommaren 1735 ådrog sig kyrkan ytterligare skador i en brand. Först 1739-42 kunde kyrkan färdigställas, och inte långt därefter, 1759, beslutades att riva kyrkan och konstruera en ny längre bort från vattnet.

Isakskatedralen
Isakskatedralen

En ny katedral, den tredje i ordningen, påbörjades först 1768. Byggandet drog ut på tiden, och tronskiften gjorde att ritningarna fick förenklas för att snabbare kunna färdigställa katedralen.

Snart stod det ändå klart att den befintliga kyrkan inte motsvarade den centrala placeringen och att en nybyggnation var nödvändig. 1809 inrättade dåvarande tsar Alexander I en tävling om utseendet på den nya katedralen. Bidragen tilltalade emellertid inte Alexander och inget av bidragen godkändes. Men 1816 kom det in bidrag från den franske arkitekten Auguste de Montferrand, som nyss anländ till Ryssland hade gjort inte mindre än 24 olika ritningar, vilka föll Alexander i smaken. Byggandet av den fjärde kyrkan och den moderna Isakskatedralen kunde så ta sin början 1818 och pågick i 40 år. Den moderna Isakskatedralen färdigställdes 1858.

Under sovjettiden fick katedralen först stå overksam, för att sedan göras om till ett museum över ateism. På senare tid har gudstjänster återupptagits i katedralens vänstra del.

Länkar