Östeuropaguiden   Ryssland Ukraina   sök om kontakt sitemap

Reseguide Ryssland

Fakta om Ryssland

Ryssland är världens till ytan största land och upptar 1/8 av den bebodda jordytan. Ryssland passerar hela 11 tidszoner där det sträcker från Stilla havet i öster, via hela Nordasien och vidare in i Europa, där Ryssland utgör merparten av den östra delen. Ryssland delar gräns med inte mindre än fjorton länder. Det officiella namnet är Ryska federationen, vilket härrör från att Ryssland är en federation av 84 enheter, bland annat 21 republiker.

Ryssland har 142,4 miljoner invånare (juli, 2006) och det officiella språket är ryska. Men eftersom Ryssland är ett land med många nationaliteter, finns det i en del republiker ytterligare ett officiellt språk. De viktigaste städerna är huvudstaden Moskva med 10,1 miljoner invåndare, och Sankt Petersburg med 4,7 miljoner invåndare.

Valutan är ryska rubel (RUB). En rubel motsvarar 100 kopek och är värd omkring 0,28 kr (januari, 2008).

Populära turistmål i Ryssland är förstås storstäderna Moskva och Sankt Petersburg, men även områden som Karelen i norr eller Irkutsk och Bajkalsjön i öster lockar. Ännu mer äventyrligt är kanske att åka den transibiriska järnvägen en vecka för att ta sig från Moskva i västra Ryssland till Vladivastok i öst eller vidare till Kina eller Mongoliet.

Länkar