Östeuropaguiden   Ryssland Ukraina   sök om kontakt sitemap

Reseguide Ryssland

Palatstorget

Palatstorget
Palatstorget

Palatstorget (ry: Дворцовая площадь) är huvudtorget i Sankt Petersburg och namnet på det mäktiga torg som ligger mellan Vinterpalatset och Generalstaben (ryska arméns högkvarter) och från vilket huvudgatan Nevskij Prospekt tar sin början. Under tsartiden var torget en populär plats för militärparader, men det har även hunnit med att vara skådeplats för kända händelser som blodiga söndagen (22 januari 1905) när hundratals fredliga demonstranter sköts ner av tsarens imperialgarde och oktoberrevolutionen (8 november 1917) när den provisoriska regeringens fäste Vinterpalatset stormades.

Alexanderkolonnen
Alexanderkolonnen

Idag är Palatstorget en vanlig samlingsplats i Sankt Petersburg för allt från politiska demonstrationer till musikfestivaler och komersiella jippon.

Alexanderkolonnen

Alexanderkolonnen (ry: Александровская колонна) är en 47 meter högt monument som står mitt på Palatstorget. Alexanderkolonnen består av en 600 ton tung och 25 meter hög pelare av röd granit ovanpå vilken en skulptur av en ängel är placerad. Piedestalen är utsmyckad i brons med militära motiv.

Alexanderkolonnen designades av arkitekten Auguste de Montferrande på uppmaning av Nikolaj I och restes den 30 augusti 1834 som ett monument över segern i kriget mot Napoleon (det fosterländska kriget). Kolonnen tillägnades Alexander I, bror till Nikolai I, som regerade Ryssland 1801-1825 och bär inskriptionen "Till Alexander I från ett tacksamt Ryssland".

Länkar