Östeuropaguiden   Ryssland Ukraina   sök om kontakt sitemap

Reseguide Ryssland

Kronstadt

En av många kanaler på Kronstadt
En av många vackra kanaler på Kronstadt
Kronstadt (ry: Кронштадт) är en hamnstad belägen tre mil väster om Sankt Petersburg på ön Kotlin i Finska viken. Ön är med undantag av ett fåtal korta brosträckor förbunden med fastlandet via en fördämningsbank.

Historia

Kronstadt var det andra området som bebyggdes under konstruktionen av Sankt Petersburg och liksom Peter-Paulsfästningen som var först hade Kronstadt en militär roll. Bygget skedde på order av Peter den store, och syftet var att försvara den nyligen grundade staden Sankt Petersburg och de områden som tagits från svenskarna i det precis vunna kriget. Den första byggnaden på ön Kotlin stod klar 7 maj 1704, vilket räknas som Kronstadts grundande. I samband med detta skapades flera mindre öar i den grunda Finska viken för att bereda plats åt de så kallade Kronstadtforten.

Den eviga lågan
Stenblock som omger "den eviga lågan" på Ankartorget

I mars 1921 gav Kronstadt plats åt Kronstadrevolten. En händelse då en grupp matroser gjorde uppror mot det bolsjevikiska styret på Kronstadt med krav om ett stopp för "krigskommunismen" och frigörande av sovjeterna från partiets kontroll. Upproret var den sista större revolten inom Sovjetunionen fram till dess upplösande 1991. Till en början skedde förhandlingar mellan revoltörerna och Leo Trotskij som representant för bolsjevikerna, men röda armén anlände snart och upproret slogs ned.

Sevärdheter

Kronstadt är ett mycket naturskönt område med flertalet grönområden, parker och kanaler och om vädret det rätta kan enbart den vackra naturen vara en anledning till att besöka ön. De största parkerna är Peter den stores park och Sommarträdgården.

Staty av Peter den store i Peter den stores park
Staty av Peter den store i parken med samma namn

Till de mest kända byggnaderna på Kronstadt hör St Nikolaus havskatedral (ry: Морской собор) som byggdes 1903-13 efter ritningar av Vasilij Kosjakov. Katedralen är belägen invid Ankartorget där det även en staty föreställande amiralen Stefan Makarov och en "evig låga" till minne av oktoberrevolutionen och segern i andra världskriget finns att beskåda. Utspridda över ön finns också ett stort antal monument och statyer, framförallt med anknytning till flottan.

Transport

I huvudsak finns två sätt att ta sig till Kronstadt. Det enklaste är förstås att boka plats på en guidad tur i Kronstadt, då är resan normalt ordnad. Men eftersom att ön är förbunden med fastlandet går det också att själv åka buss dit. Det går privata bussar (linje K405) från metrostationen Черная речка (Tjornaja retjka, i översättning Svarta floden). Dessa kostar 40 rubel eller cirka 10 kr (september 2007) per väg och resan tar omkring 40 minuter.

Länkar