Östeuropaguiden   Ryssland Ukraina   sök om kontakt sitemap

Reseguide Ryssland

Segerparken

Segerparken (ry: Парк победы) är en park tillägnad segern i andra världskriget belägen invid metrostationen med samma namn. Här kan man strosa omkring en vacker sommardag, hyra en båt och ro omkring i de vackra dammarna, äta på någon av uteserveringarna och låta barnen ta en åktur på tivolit. På vintern finns här möjlighet att åka skridskor.

Attraktioner i Segerparken
En av Segerparkens dammar

Historia

Segerparken påbörjades den 7 november 1945 på platsen för det som ursprungligen var ett tegelbruk men under krigsåren blev till ett krematorium. Åtta månader senare - den 7 juli 1946 - kunde parken invigas. Arbetet med parken har fortsatt även efter invigningen och idag upptar den hela 68 hektar, sju gånger dess ursprungliga yta.

Parkens upplägg

Hjältarnas allé
Hjältarnas allé

Parken är mycket naturskön och mångskiftande. Stigar, dammar, alléer, statyer, kanaler och broar avlöser varandra. Parken som helhet är uppdelad i två delar med sinsemellan olika stilar. Dessa åtskiljs av hjältarnas allé som går rakt genom parken, från Tjernysjevskajatorget till sport- och konsertkomplexet SKK. Längs allén finns flertalet minnesmärken över Leningradbor som tilldelats sovjetiska utmärkelser. Den största av minnesmärkerna är en helkroppsstaty föreställande marskalk Zjukov som var general i sovjetarmén under andra världskriget.

Nöjen

Attraktioner i Segerparken
Några av attraktionerna i Segerparken

Förutom att erbjuda en fin miljö för en promenad eller picknick finns det för de yngre ett tivoli i parkens östra ände, mitt emot sport- och konsertkomplexet SKK. Invid tivolit finns även minigolfbanor.

I parkens centrum finns tramp- och roddbåtar till uthyrning, för den som vill ta sig en tur längs dammarna och kanalerna.

Länkar