Östeuropaguiden   Ryssland Ukraina   sök om kontakt sitemap

Reseguide Ryssland

Vasilijkatedralen

Vasilijkatedralen sedd om natten
Vasilijkatedralen sedd om natten

Vasilijkatedralen eller Pokrovskijkatedralen (ry: Храм Василия Блаженного eller Покровский собор) är belägen vid Röda torgets södra ände inte långt från Kremlmuren. Den är med sina färgglada kupoler antagligen den mest kända kyrkan i Ryssland och används ofta som en symbol för Ryssland. Idag är katedralen en del av det Historiska museet.

Katedralen byggdes 1555-61 på order av Ivan den förkräcklige (Ivan IV) som en symbol över erövringen av Kazan. Arkitekten, Postnik Jakovlev, lät blanda arkitektur från norra och södra Ryssland. 1588 lät den nya tsaren Fjodor I bygga till ett kapell över den helige Vasilijs grav (ett ryskt helgon) i den östra delen av kyrkan.

Kyrkan består idag av nio kapell, med lika många kupoler. Ett centralt torn i mitten sammanbinder kapellen till en kyrka. Varje kapell har sin unika design både invändigt och utvändigt. I den ursprunliga konstruktionen skulle varje kapell tillägnas ett helgon på vars dag den ryska armén hade vunnit ett slag i kriget mot mongolerna. De åtta ursprunliga kapellen formar en åttakantig stjärna runt det centrala tornet, något som bär en religiös symbolik.

Framför kyrkan står ett bronsmonument över Kuzma Minin och Dmitij Pozjarskij - som tillsammans ledde den ryska armén - byggt under samma period.

Länkar