Östeuropaguiden   Ryssland Ukraina   sök om kontakt sitemap

Reseguide Ryssland

Segermonumentet

Segermonumentet
En del av statyerna med obelisken bakom

Segermonumentet eller Monumentet till Leningrads hjältemodiga försvarare (ry: Монумент героическим защитникам Ленинграда) uppfördes 1975 och är tillägnat Leningradblockadens offer och överlevande. Segermonumentet består av ett monument ovan jord och en minnessal och museum under jord. Monumentet ligger på Segertorget och nås genom en kort promenad söderut från metrostationen Moskovskaja (Московская) längs Moskovskij prospekt.

Segermonumentet

Centralt i monumentet är en 48 meter hög obelisk i röd granit med inskriptionen 1941-1945, årtalet för det som i Ryssland normalt kallas Det stora fosterländska kriget och syftar på den del av andra världskriget som ägde rum på rysk (sovjetisk) jord.

Segermonumentet
En del av cirkelformationen bakom obelisken

Framför obelisken och på dess sidor reser sig statyer föreställande de soldater och arbetare som utan att kapitulera försvarade Leningrad under blockaden.

En trappa bakom obelisken leder ned till ytterligare en staty. Runt denna, i en bruten cirkelformation, kan man se de utmärkelser staden tilldelats - både innan, under och efter andra världskriget. Brottet i cirkelformationen symboliserar brytandet av blockaden.

Minnessalen

Salen är svagt upplyst av 900 svaga lampor, lika många som dagarna i blockaden. Här finns flera montrar med föremål från kriget, blandat med minnesinskriptioner och -symboler. På en väggtavla är namnen på alla de personer som fått titeln hjälte av Sovjetunionen efter kriget inristade med guldskrift. I salens mitt visas en stor karta över blockaden.

Segermonumentet
En del av mosaiken Segern

Längs den östra och västra av salens väggar sträcker sig mosaikbilderna Blockaden respektive Segern, vilka upptar en yta på 416 x 1350 kvadratcentimeter vardera.

Länkar